Mestre Bimba

Mestre Bimba

(° 23 novembert 1899 - † 5 februari 1974)

Manoel dos Reis Machado, of ook wel Mestre Bimba genoemd is geboren op 23 november 1900 in de wijk Enghenho Velho, parochie van Brotas in Salvador in de staat Bahia (Brazilië). Als zoon van Maria Martinha do Bonfim en van vechter Luiz Cândido Machado begon Bimba met capoeira op 12 jarige leeftijd. Hij had als mestre de afrikaan Betinho, kapitein van de zeemacht van Bahia. Van hem leerde hij de “Capoeira de Angola” voordat hij zelf les begon te geven gedurende vele jaren.

Bimba werd beroemd toen hij in de jaren 30 de “Capoeira Regional” uitvond die hij “het regionale bahiaanse gevecht” noemde en omdat hij een specifieke pedagogie ontwikkelde. In 1932 stichtte hij de eerste academie van capoeira: “het regionale bahiaanse centrum voor fysische cultuur” in de wijk Egenho Velho. In 1937 werd het Centrum voor het eerst officieel toegelaten om les te geven in de capoeira.

In 1953 gaven Mestre Bimba en zijn leerlingen een voorstelling voor Getulio Vargas. Bij deze gelegenheid verklaarde de toenmalige President van Brazilië: “capoeira is de enige echte nationale sport”.
Doordat hij moeilijkheid ondervond om zijn visie van capoeira regional te verspreiden in Bahia vestigde Mestre Bimba zich in 1973 in Goiana, waar hij zijn laatste jaar zou doorbrengen. Hij overleed in september 1974.